Een verwijsbrief van de huisarts is noodzakelijk. Normaliter is de looptijd van een verwijsbrief 1 jaar vanaf de datum  die de huisarts heeft genoteerd. Een behandeling  voor een chronische zorgvraag (een blijvend probleem!) duurt 1 jaar en moet elk jaar via een melding  van de behandelaar  aan de huisarts verlengd worden. POBOS BV vraagt aan de huisarts een schriftelijke bevestiging van zo'n melding. Indien de huisarts dit niet doet dient men een nieuwe verwijsbrief aan te vragen. Voor deze melding ontvangt u begin december een brief die u moet afgeven bij de huisartspraktijk met het verzoek deze te ondertekenen en te voorzien van een praktijkstempel met persoonlijke AGB-code van de huisarts en de datum.  Als u deze dan voor Kerst retour bezorgd heeft u geen nieuwe verwijsbrief nodig en is uw behandeling weer voor 1 jaar geregeld. 

Wat moet op de verwijsbrief staan?

1. Naam, adres, postcode, woonplaats, geboortedatum, BSN, Zorgverzekeraar + polisnummer van de client.

2. Naam, praktijkadres en persoonlijke AGB code (zorgverlenerscode) van de huisarts.

3. Verwijsdatum en verwijzing naar de Generalistische Basis GGZ (GBGGZ).

4. Vermoeden of indicatie van de DSM V stoornis.

5. Handtekening van de huisarts.

6. Bij voorkeur ook het emailadres van de huisartsenpraktijk.

Voor uitgebreide informatie : zie de bijlage "afspraken verwijzing GGZ". 

De huisarts is de persoon die een verwijsbrief verstrekt, niet de psycholoog (De psycholoog mag wel verwijzen naar de SGGZ) .  De huisarts ziet de patient  tijdens een consult (doorgaans 10 of 20 minuten) en maakt een inschatting en indiceert een DSM V stoornis, dus de huisarts noteert op de verwijsbrief een vermoeden van het type DSM-V stoornis. De psycholoog diagnosticeert en dat kost beduidend meer tijd.  Aan de hand van vragenlijstonderzoek en gesprekken wordt een diagnose gesteld.  Indien de situatie zich voordoet dat u al voor uw bezoek aan de huisarts bent gediagnosticeerd of indien u reeds in behandeling bent (geweest) dan krijgt u altijd via mail bericht  wat u precies tegen uw huisarts moet zeggen m.b.t. uw aanvraag van de verwijsbrief. U verzoekt dus uw huisarts kennis te nemen van uw diagnose. Uiteraard kan het zijn - in incidentele gevallen - dat een huisarts het niet eens is met de gestelde diagnose - en/of  om andere motieven uw verzoek weigeren. Er zijn huisartsen die naast het gangbare beleid  (zie bijlagen) "een eigen beleid"  voeren. 

Indien u op het intakeformulier geen emailadres van de huisartspraktijk noteert ontvangt u zelf zowel tijdens uw behandeling als bij het afsluiten van de behandeling een zorgverslag en/of  na 365 dagen "een melding voortzetting behandeling"  voor uw huisarts en bent u zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van bijvoorbeeld een melding van voortgang van uw jaarlijkse behandeling, een verwijsbrief-aanvraag en een afsluitmelding van uw behandeling. Een melding "Voorzetting behandeling" dient u te laten ondertekenen door de huisarts met datum en praktijkstempel en te retourneren aan POBOS BV bij starten van de nieuwe jaarbehandeling. Dit bewijs is nodig voor de controle van de zorgverzekeraar. Heeft u dit bewijs niet dan kan de behandeling niet hervat worden.

Steeds meer huisartspraktijken geven geen inzage in hun emailadres .  

Voor het doorgeven van informatie aan uw huisarts dient u een schriftelijke machtiging te overleggen met vermelding van uw voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, BSN en emailadres. Doet u dat niet dan zult u zelf er zorg voor moeten dragen dat u de huisarts een kopie van uw zorgverslag (met diagnose en behandelplantype)  overhandigt. Dat ontvangt  elke client. Het komt  voor dat huisartsen beweren dat ze geen informatie van POBOS BV  ontvangen hebben. In dat geval kan met 100% zekerheid gesteld worden dat de client in gebreke gebleven is. Zie ook "Uw eigen verantwoordelijkheid". 

20231220 Verwijsafspraken GGZ Pdf
PDF – 269,7 KB 11 downloads
Notitie Huisartsenbrief NIP 2019 1 Pdf
PDF – 146,1 KB 9 downloads