1. Informatie aan artsen
POBOS BV verstrekt diagnose- behandelinformatie alleen aan artsen (huisarts gratis) en verzekeringsartsen van UWV, GGD en bedrijfsartsen van arbodiensten (tegen NZa-tarief) en uitsluitend op aanvraag van een arts en alleen met een ondertekende machtiging van de betreffende client. Bovendien wordt deze informatie niet mondeling maar schriftelijk gegeven met altijd een kopie naar de client. De client is zelf verantwoordelijk voor het goed archiveren van deze informatie.
Hoe werkt dat in de praktijk? De client vraag een machtigingsformulier aan bv bij het UWV. Het UWV stuurt dit formulier naar de client. De client vult de gevraagde gegevens in en ondertekent het formulier en stuurt dit formulier terug naar het UWV. De arts van het UWV stuurt dit ondertekende formulier vervolgens naar POBOS BV met een brief met aanvullende vragen. POBOS BV rapporteert aan de betreffende arts en archiveert de correspondentie. De client ontvangt een beoordeling van de arts en samen kijken we of de informatie correct is overgenomen en heeft bijgedragen aan de beoordeling. Als dat niet het geval is heeft de client 6 weken de tijd om na briefdatum van het beoordelingsverslag schriftelijk te reageren aan het adres van het UWV.
Uw huisarts:
Voor het doorgeven van informatie aan uw huisarts dient u een schriftelijke machtiging te overleggen met vermelding van uw voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, BSN en emailadres. Vermelden van het emailadres van de huisartsenpraktijk is daarbij verplicht.
Aan behandelend psychologen wordt regelmatig door cliënten (of door derden) gevraagd een verklaring af te geven over hun psychisch functioneren of over het psychisch functioneren van anderen dan hun cliënt (bijvoorbeeld de ex-partner van de cliënt). Er worden geen verklaringen afgegeven waarmee een juridisch of materieel belang is gemoeid. De behandelend psycholoog dient zich te beperken tot feitelijke behandelinformatie die geen waardeoordeel inhoudt .
2. Informatie geven aan juristen.
POBOS BV verstrekt geen informatie aan juristen . Voor een primair juridisch doeleind wordt dus geen rapport gemaakt. Op het moment dat een client een jurist inschakelt in een procedure verleent POBOS BV geen medewerking aan het verstrekken van gegevens aan derden en dient client zelf zorg te dragen voor het doorgeven van ontvangen stukken. Daarbij is client zelf verantwoordelijk voor het bewaren van ontvangen stukken en/of het gemaakt hebben van een kopie van bv. ingeleverde vragenlijsten, intakeformulier, ontvangen verslagen en andere dossierstukken (zie ook dossier) . Ook met een machtiging van client verstrekt POBOS BV geen informatie aan juristen. Op het moment dat een client een jurist inschakelt krijgt de relatie zorgverlener-patient een ander accent en kiest POBOS BV er voor bewust terughoudendheid in acht te nemen. Een behandelend psycholoog maakt een psychodiagnostisch verslag puur over de geestelijke klachten en de diagnose en doet dit als onafhankelijke deskundige. De psycholoog doet niet aan waarheidsvinding en heeft geen enkele behoefte aan noch belang in het doen van uitspraken over de feitelijke toedracht van bepaalde gebeurtenissen met betrekking tot de client. Zo’n oordeel verdraagt zich niet met de rolintegriteit en het beroepsgeheim van de psycholoog. Hij zal dus ook geen verklaringen opstellen en/of als getuige optreden in een zitting. De ervaring heeft geleerd dat inschakeling van juristen welhaast altijd leidt tot onwenselijke verschuivingen in de behandelrelatie en hiermee samenhangende perikelen.
3. Informatie geven aan derden vanaf 18 jaar.
Er wordt geen informatie gegeven aan derden, ook niet aan ouders, schoonouders, pleegouders en anderen . Het komt voor dat deze mensen contact opnemen om iets te bespreken. Dat mag niet conform het beroepsgeheim. Bovendien doet een psycholoog niet aan waarheidsvinding. Hij is er niet bij en dus ook niet betrokken bij dingen die gebeurd zijn binnen het dagelijkse ervaringsveld van betrokkenen. Dus betrokkenen moeten inzien dat het zinloos is om de psycholoog over allerlei zaken te benaderen. De psycholoog heeft een cliëntrelatie met de persoon die behandeld wordt. De cliënt die in behandeling is voor zijn psychische zorgvraag dient te weten dat alles wat hij/zij doet waarmee hij in conflict raakt met zijn omgeving en zijn betrokkenen hijzelf daarvoor verantwoordelijk is en dat de psycholoog daar nooit op aangesproken kan worden, laat staan verantwoordelijk voor gesteld voor worden. Betrokkenen hebben vaak een eigen belevingswereld van regels en maken zelfs eigen regels. De psycholoog zal derhalve nooit informatie geven , een discusssie aangaan of anderszins in situaties waarin hij (ongevraagd) benaderd wordt door betrokkenen. Ook worden betrokkenen erop geattendeerd dat ongevraagde bemoeienis bij een behandeling onwenselijk is . Die discussie dient gevoerd te worden in eigen huiselijke en/of familiekring en niet in de praktijk!
4. Informatie geven aan client zelf.
Elke cliënt ontvangt een verslag met diagnose en aanduiding van soort behandeling of een uitgebreid psychodiagnostisch rapport . Cliënt bepaalt zelf - als opdrachtgever - aan wie hij/zij dat document laat inzien/geeft. De psycholoog verwacht wel dat cliënt fatsoenshalve meldt aan wie dat document gegeven wordt en met welk doel. De psycholoog is zich er van bewust dat zo'n document gelezen en geinterpreteerd wordt door personen die niet in het bezit zijn van een psychodiagnostische bevoegdheid. Zie ook "Verslag & Rappor" en "Dossier".